Saturday, December 18, 2010

5 cara popularkan blog



1.Research, Penyelidikan dan kajian

Jika anda miliki bl0g yang kurang p0pular [seperti bl0g saya (T T)],,anda perlu membuat lebih banyak kajian untuk p0pularkan bl0g. Sebagai contoh membuat kajian untuk mencantikkan bl0g atau memeriahkan lagi p0st2 anda. Cara ini mungkin boleh membantu untuk menjadikan bl0g anda lebih p0pular.hehe :)...

2. Menarik dan lebih lurus
Anda disarankan untuk membuat p0st yang lebih menarik. Taj0k menarik, penulisan menarik dan persembahan yang menarik. Berilah mood yang bersesuaian untuk p0st anda. Gembira, sedih, sadis, seram, lawak, dan lain-lain.
Disarankan juga membuat penulisan yang lebih lurus. Bermaksud kurangkan singkatan/short form [pesanan untuk diri sendiri juge sebenarnye]. Jika anda menggunakan banyak singkatan,,ia akan menyukarkan dan mengelirukan pembaca.

3. Gunakan teknik KISS

KISS adalah KEEP IT SHORT AND SIMPLE. Jadikan post anda pendek dan ringkas. P0st yang panjang akan membosankan para pembaca. Namun p0st yang menarik adalah lebih bagus.
4. Tajuk p0st

Tajuk p0st yang mantap adalah sangat penting. Membuat kajian untuk mencari tajuk yang lebih gempak yang mendorong minat para pembaca adalah usaha yang sangat bagus.

5. Pemeriksaan terakhir

Jangan lupa memeriksa tatabahasa, maklumat, ejaan dan jenis-jenis kesalahan dalam post. Jangan terburu-buru untuk menekan butang Publish. Cubalah periksa setiap jenis kesalahan dan betulkan jika ada.

PERINGATAN!! : Populariti sebagai seorang blogger bergantung pada bagaimana anda menulis dan mengukir post. Ini adalah benar-benar berkesan dan boleh membantu anda untuk meningkatkan trafik. Jadi anda perlu konsisten terhadap kandungan blog .


23 comments:

  1. salam ziarah..blog Luna x popular..T_T...skang still lg cari cara nk popular blog..Luna nk try cara2 di atas..hehe..

    ReplyDelete
  2. salam ziarah. teima kasih untuk tips ini. miza akan cuba praktikkan :)

    ReplyDelete
  3. thanks fuzaini coz sudi melawat blog kami..

    ReplyDelete
  4. xpayah jadi popular.. bagi along, blog untuk kongsi citer ngan orang2 terdekat.. pastu, kita sendiri leh baca kenangan2 lama kte.. wee~~

    ReplyDelete
  5. Dipendekkan cerita... Kandungan blog la puncanya..

    ReplyDelete
  6. wah! bagus tips ni! thanx 4 sharing! :)

    ReplyDelete
  7. fahami diri anda itu penting dalam create satu post

    ReplyDelete
  8. post kne lah kemas... sangat benci post yang kaler2 dgn align center sume T_T

    ReplyDelete
  9. thanks for dropping by at food over bros.
    yet, thanks for these tips, insya allah, akan cuba praktikkan dlam post yg seterusnyer.
    keep on blogging sis!

    your new follower,
    dylla burn via foodoverbros

    ReplyDelete
  10. hawasumiri,BeaN MorENo,puteri ain dan Dylla Burn : thanks f0r the comments...

    FD : bl0g saye suke x???

    ReplyDelete
  11. komen jujur dri seorang reader..

    akhir2 ni mata saya meradang... tak boleh nak duduk depan blog lme2.. so, kalau tulisan kecik, susah sikit nak baca (sme ada resolusi PC sy tinggi atau blog ni memang small in font)

    ruang post / artikel sedikit kecik. so, tak lawas rasanya nak baca... btol tak kak zaini ?

    then, penulisan mantap kemas...

    yg benar..
    org yg blog dia bru berusia 8 hari
    Frantz Dylandy (FD)
    dylandy.net

    ReplyDelete
  12. tulisan akak kecik ek??h0h0...kene besarkn ni...terima kasih sbb sudi mmberi k0men yg mmbantu...

    ReplyDelete
  13. pesal ada kucing plak kat sini? konfius

    ReplyDelete
  14. info menarik

    http://arilimpian.blogspot.com/

    ReplyDelete

k0men jangan xk0men...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...